top of page
Search
  • Writer's pictureLynx and Fox

Posjet Nacionalnom parku Brijuni u jesen? Itekako! Naše razloge pročitajte u nastavku...


Već smo se drugi puta van sezone odlučili za ovaj izlet jer smatramo Nacionalni park Brijuni divinim mjestom prepunim kvalitetnog načina provođenja slobodnog vremena uz mnoštvo edukacije i zabave. Također u jesenskim mjesecima ulaznice su povoljnije, a vrijeme savršeno i nama po guštu.

Naš doživljaj započeli smo u ribarskom mjestu Fažana gdje smo se ukrcali na brod te kratkom i ugodnom vožnjom stigli na otok Veliki Brijun. Tamo nas je dočekala Sanja, koja je bila naš vodič te smo s njom krenuli u obilazak. Pošto smo i mi turistički vodiči, zaista je moramo pohvaliti jer nas je na zanimljiv način upoznala sa ogromnom količinom podataka što nije lako napraviti dok je u grupi bilo gosti svih dobnih skupina i vrlo male djece. Njene metode interpretacije su sjajne te lakoća izražavanja uz obraćanje svim članovima grupe podjednako pokazuje da se radi o vodiču punom znanja i iskustva. Nama je to divno!

Nakon obilaska impresivne muzejske u kojoj će vaše klince ponajviše oduševiti zbirka sastavljena od mnoštva životinja, a one starije kulturno - povijesni odjel, pogledali smo Titov Cadillac, prošetali Kochovim kamenolomom te se ukrcali u turistički vlakić koji nas je odveo do Safari parka kojega nastanjuje neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. U povratku smo posjetili i gotičku crkvicu sv. Germana u kojoj je izložba kopija srednjovjekovnih fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera koje nam je Sanja temeljito razjasnila.

Iznajmili smo električni autić na sat vremena i provozali se po cijelom otoku uživajući u opojnim mirisima kojima je prožet zrak. Posjetili smo fazaneriju koja djeluje kao oporavilište za divlje životinje, ptice i gmazove, a dom je legendarnog kakadua Kokija s kojim smo malo i popričali.


Snažno nas se dojmila i izložba u Kući za brodice koja je početkom stoljeća bila i stambeni prostor lokalnog doktora koja na interaktivan način zaokružuje sve zanimljivosti koje ste čuli tijekom dana te vam daje priliku da na kraju svog posjeta utvrdite gradivo, a i zaputite se u putovanje po drugim otočićima kroz jedinstven vizualni prikaz u jednoj od prostorija.

Jedino što ovog puta nismo posjetili je Mediteranski vrt, Poučnu stazu Zelenikovac, stazu vidikovaca te lokalitete sa otiscima stopa dinosaura stoga smo se zapitali jesmo li trebali možda doći i na dva dana te prespavati u jednom od hotela koji tijekom jesenske sezone ima odlične povoljne ponude. Drugi put, jer ovo sigurno nije naš zadnji posjet ovom fanatastičnom nacionalnom parku!


Vama preporučamo da posjetite Nacionalni park Brijuni već idući vikend jer se 28. & 29. listopada održava manifestacija “Brijunski sportski vikend” na kojem ćete moći uživati u raznim aktivnostima poput pješačenja, bicikliranja, jogi te početnoj školi golfa. Tako ćete se na aktivan način upoznati s nekim skrivenim mjestima otoka i susresti divlji životinjski svijet. Također, tih dana je i restoran Neptun pripremio prigodnu gourmet ponudu.

Jeste li znali!? Na proljeće ponovno možete ići i na novi izlet na Mali Brijun koji je drugi otok po veličini brijunskog arhipelaga. Poznat je po najvećoj fortifikaciji jedranske obale Fort Brioni Minor, a zadržao svoj izvorni krajolik prožet gustom makijom gdje se skrivene od pogleda mogu se pronaći i druge austrougarske fortifikacije. Bogata baština vezana uz kamen predstavljena je na pješačko-edukativnoj stazi Brijunske kamene priče, a moći ćete se ponovno i pridružiti edukativnim radionicama: Svijet biljaka, Čaroban svijet kukaca, Ptice, Morska obala i Podmorski svijet. Cilj radionica je posjetitelje uz stručno vodstvo i na zanimljiv način još bliže upoznati sa nevjerojatnom florom i faunom ovog područja te važnosti njene zaštite.


Vaš posjet možete isplanirati putem detaljnih informacija navedenih na web stranici Nacionalnog parka Brijuni: https://www.np-brijuni.hr/hr/planiraj-posjet

Uživajte! Gdje bi Lynx and Fox team trebao ići na sljedeće putovanje? Javite nam se s vašim pozivom na [email protected]



bottom of page