top of page
Search
  • Writer's pictureLynx and Fox

Posjetile smo DUBoak - Interpretacijski centar maritivne baštine, pročitajte što nas je oduševilo!

Temerature padaju u Gorskom kotaru, već pomalo 'miriši na snijeg', a mi smo s prvim pahuljama ipak otišle do naših susjeda na otok Krk po jednu dobru dozu jeseni prije duge zime.Cilj izleta je bila je Malinska, ali malo smo znale da je pred nama dan pun iznenađena koji će spojiti sve naše najdraže: šumu, savršene vodiče, nova inspirativna znanja i hranu

Moderno zdanje oduševit će vas pametnom i funkcionalnom arhitekturom, a unutrašnjost nagraditi novim znanjima o bogatoj prošlosti ovih krajeva. Ako odaberete postav obići uz vodiča (što mi uvijek radimo), slijedi zabavna i poučna nadogradnja predstavljenih fenomena kroz izlaganje vrckastog lokalnog interpretatora baštine začinjeno dozom humora.

Ispirirane duhom prošlosti bilo je vrijeme za poći u interpretacijsku šetnju ''Drmun - krčki fenomen'' stazama stjenovite hrastove šume prošarane stoljetnim suhozidima. Šuma u ovo doba pleše u ritmu jeseni te prije nego ode na počinak odlučuje dati sve od sebe u vidu ukrasnih plodova poput gljiva i divnih boja na listovima.

I ovdje ćete uz pratnju lokalnog vodiča proširiti znanje slušajući entuzijastične priče iz prve ruke koje su u isto vrijeme osobne, a bogato potkrepljene činicama. Nas je posebno oduševila štorija da su se hrastovi rezali na određenoj visini da bi dva desetljeća kasnije bili savršen materijal za gradnju tradicijskih barki stoga je na ovim prostorima unuku upravo djed na taj način 'pripremio barku'.

Ako vi i vaše društvo ili obitelj želite ovakav doživljaj, do 27.04.2024. svake subote s početkom u 10h uz prethodnu rezervaciju možete doživjeti isto. Izlet traje cca 2h i duljine je oko 4km, a pogodam je za sve uzraste. Cijena je 10 EUR po osobi (učenici i studenti plaćaju 7 EUR), a tu je uključena i ulaznica u Interpretacijski centar DUBoak.


Kako bi lisice još više mahale repićima, savršen dan privele smo kraju sa odličnom gozbom domaćih specijaliteta u Restoran Mulino, te smo prvi puta probale jakobove kapice, a preko ribe i šparoga u umaku, raspodiju okusa zaključile sa domaćom tortom od orašastog voća i čokolade.

Ne vjerujete da ovaj dan može biti još bolji? O da! Ako ste romantična duša i ovdje planirate dovesti neku vrlo dragu osobu koje želite impresionirati, na krovu DUBoaka u vrijeme zalaska sunca 'iz rukava' izvucite butelju vina i čaše te promatrajte čaroliju koja se događa oko vas... i u vama!


Želite da i vas posjetimo? Javite nam se na [email protected] kako bi dogovorili suradnju. Do tada, lijepi pozdrav od lisica ;)

bottom of page