top of page
Search
  • Writer's pictureJelena Holenko Pirc

3 druženja u prirodi Gorskog kotara ovog vikenda (4. & 5.9.) koja ne želite propustiti

Želite li posjetiti Gorski kotar, vidjeti nova zanimljiva mjesta, pojesti nešto fino i učiniti generalno dobro za svoje zdravlje ovo će vas sigurno zanimati. Neću duljiti nego ću vas odmah pozvati na čak tri zaista zanimljiva događanja u kojima možete sudjelovati ovaj vikend. Moje ime je Jelena i pozajete me pod imenom lokalna lisica Gorskog kotara Lynx and Fox, znate da ja uvijek preporučim smo dobre stvari ;)

Događanja koja ću vam predložiti sastoje se od hodanja tj. laganog planinarenja u prirodi, degustacije finih proizvoda, te zanimljivosti poput predavanja, radionica i sl. Prvo doagađanje "Obiteljsko planinarenje - MEDUN FEST" održava se u subotu u Fužinama, drugo je "Tajanstveni stanovnici Risnjaka - Noćni leptiri" također u subotu u kasnim večernjim satima, a treće u nedjelju ujutro "Planinarenje & kokteli - Festival malina". To znači da bez problema možete planirati ostati u Gorskom kotaru barem na jednom noćenju i zaista napuniti baterije, a ne morate se brinuti kako si organizirati vrijeme.

Krenimo sa prvim događanjem - "Obiteljsko planinarenje - MEDUN FEST". U Fužine trebate doći tek do otprilike 11h kada počinju prijave za laganu planinarsku šetnju od 6 kilometara s manje od 200 metara visinske razlike do Preradovićevog vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero Bajer kao ovo sa fotografije. Pri prijavi i plaćanju kotaizacije od 45,00 kuna vas očekuje piće dobrodošlice, medeni zalogaj i medeni poklon paketić. U cijenu je uključeno planinarenje s vodičima stoga se ne morate brinuti da li ste na pravoj stazi. Djeca mlađa od 12 godina ne plaćaju kotizaciju, a planinarenje je pogodno već za aktivnu djecu stariju od 5 godina.


NAKON obiteljskog planinarskog pohoda preporučujemo odlazak u malo mjesto LIČ nedaleko od FUŽINA gdje vas od 16h očekuje zaista bogat program MEDUN FESTA (sajam domaćih proizvoda, razne radionice i predavanja, degustacije i prezentacije, dvorac na napuhavanje, besplatan ulaz u Etno-zbirku Lič… ) Cjelokupni program tog veselog i zdravog festivala pronađite na Facebook-u: https://fb.me/e/1IroXVKwu. Prijavu za planinarenje možete ostaviti putem linka: 👉 https://bit.ly/2FnxcjG Ručak možete planirati u jednom od Fužinarskih restorana ili pizzeria - Pizzeria Furman, Pizzeria Landravec, Konoba Volta, restoran Hotela Bitoraj, Lovački dom Arnika, Royal Food Fast Food - ponuda je zaista raznolika i zanimljiva.


Ukoliko vam taj dan ostane vremena uvijek možete posjetiti Špilju Vrelo, jezero Lepenice ili Kaubojsko selo Roswell, ali nakon što se smjestite u neki slatki apartmančić ili šarmantnu drvenu kućicu za odmor već je vrijeme da se zaputite u Crni Lug - Nacionalni park Risnjak na jedno posebno večernje događanje...

Baš će vam biti predobro kada se u 8 sati navečer uz vodiča Nacionalnog parka Risnjak i predavača iz Udruge Hyla zaputite na Poučnu stazu Leska uz lampicu ili svjetiljku na događanju "Tajanstveni stanovnici Risnjaka - Noćni leptiri". Ući ćete u čudesan svijet noćnih leptira i saznati mnogo zanimljivosti o njima.


Udruga Hyla inače okuplja znanstvenike i stručnjake s raznih polja biologije s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti, a NP Risnjak vam ovo druženje donosi kroz projekt "Veze prirode" pa je sudjelovanje za vas potpuno besplatno, a i ulaznica je povodom ovog događanja potpuno GRATIS. Prijava nije potrebna, toplo se obucite, ne zaboravite lampicu i samo se pojavite.


Sve dodatne informacije možete potražiti od: https://www.np-risnjak.hr Vrijeme je za noćenje, a ujutro neki fini hranjivi i rani doručak jer je već vrijeme da nam se prdružite na trećem događanju...

Nedjelju 05.09. ćemo započeti okupljanjem u Skradu, točnije na Skradskoj dragi (Google lokacija: https://bit.ly/3qCY16L ) Vodimo vas na vođeno planinarenje uz razgled 3 prekrasna fotogenična vidikovca sve do Skradskog vrha gdje nas čeka predobar pogled sa gornje fotografije. Staza nije jako teška, duga je ukupno 6 kilometara uz 300 metara visinske razlike. Potrebno je biti minimalno u formi, a na povratku nas čeka posebno iznenanđenje Somersby "Coctail hour" uz profesionalne barmene, lounge muziku & chill zonu na vidikovcu Perić, a svaki sudionik će dobiti i štrudlu od malina ToGo!


Vođeno planinarenje, koktel i štrudla će vas kroz kotiaciju koštati 40,00 kuna koje ćete platiti po dolasku, a svoje sudjelovanje najavite preko linka https://bit.ly/2FnxcjG Djeca starija od 7 godina su dobrodošla, ali za njih nema koktela ;) Ostatak popodneva možete iskoristiti za uživanje u nekih od finih specijaliteta Gorskog kotara u raznolikim restoranima ili još istražiti neke zanimljivosti poput Zelenog Vira i Vražjeg prolaza ili možda Kamačnika.


Na svim spoemnutim događanjima OBAVEZNA je čvrsta i kvalitetna zatvorena obuća (cipela ili tenesica) sa gumenim rebrastim podplatom te slojevita odjeća zbog promjenjivih temperatura u Gorskom kotaru. Ne preporuča se sudjelovanje osobama koje imaju zdrastvenih poteškoća sa kretanjem (ozbiljni problemi sa koljenima, kukovima i sl.), a psi svih vrsta dobrodošli!


Imate li kakva pitanja? Slobodno mi ih ostavite putem maila [email protected] ili me nazovite na 091/182-9892. Ukoliko trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku tu sam za vas, a ako želite primati informacije o ovakvim zanimljivim obilascima, upišite se na našu newsletter listu: https://bit.ly/3oSNjYx

721 views0 comments
bottom of page